Op maandag 14 april ondertekenden de Gemeente Eersel, bedrijven op bedrijventerrein Meerheide, het Kempisch Ondernemers Platform (KOP) en projectpartner Alius – groothandel in duurzame oplossingen – een intentieovereenkomst voor de ontwikkeling van een Energiehub op Meerheide. Met deze samenwerking zetten de partijen zich in voor duurzame oplossingen tegen netcongestie. Het overvolle elektriciteitsnet belemmert groei en innovatie in de regio steeds vaker.
Intentieovereenkomst getekend voor Energiehub Meerheide
Het volle elektriciteitsnet belemmert bedrijven in Eersel en omgeving in hun groei. Nieuwe bedrijven krijgen geen aansluiting, bestaande kunnen niet uitbreiden en investeringen worden uitgesteld. De ondertekening van de intentieverklaring markeert daarom een belangrijke stap in de gezamenlijke aanpak van dit probleem. Eersel zet stap naar duurzame energieoplossing. Jaap Leeflang, adviseur industriële energietransitie bij Alius, is trots op deze ontwikkeling: “Het is geweldig dat we samen met een vooruitstrevende gemeente als Eersel en innovatieve ondernemers opnieuw een Energiehub kunnen realiseren. Bij Alius ligt de focus nu op uitvoering en verdere groei.”
Efficiënt energiegebruik met Energiehub Meerheide
Energiehub Meerheide richt zich op het slim verdelen, opslaan en gebruiken van energie op bedrijventerrein Meerheide. Dit project is een van de koplopers in Nederland. Ondernemers en de gemeente hebben samen actief naar oplossingen gezocht. Met behulp van geavanceerde metingen worden pieken in energieverbruik in kaart gebracht. Door inzet van zonnepanelen, batterijen en laadpunten stemmen bedrijven hun energiegebruik beter op elkaar af. Dit vermindert de belasting van het elektriciteitsnet. Daarnaast wordt onderzocht hoe duurzame energie efficiënter kan worden opgewekt en gedeeld. Dit verlaagt de CO₂-uitstoot en creëert meer ruimte op het net.
Actieve rol gemeente in innovatieve samenwerking
Vooraf heeft de gemeente Eersel een haalbaarheidsonderzoek gefinancierd om te onderzoeken of een Energiehub mogelijk was. Dit onderzoek maakt het mogelijk dat de volgende stap gezet kan worden. “Voor onze ondernemers betekent dit een concrete oplossing voor hun energie-uitdagingen. Zij krijgen de ruimte om te blijven innoveren én groeien,” licht wethouder Kox toe. Wethouder Kraaijeveld vult aan: “Als gemeente dragen we daar actief aan bij. We doen dat niet alleen met geld, maar ook door onze kennis, inzet en netwerk in te zetten. We doen er alles aan om van dit project een succes te maken.”
Verduurzamen zonder beperkingen
Voor ondernemers op Meerheide betekent de Energiehub een belangrijke doorbraak. “De problemen op het energienet vormen een groeiende bedreiging voor onze bedrijfsvoering,” zegt Dick van de Ven, die namens de ondernemers bij de ondertekening aanwezig was. “Zonnepanelen worden vaak uitgeschakeld op het moment dat ze het meest opleveren. Door lokaal samen te werken, kunnen we elkaars energiecapaciteit benutten en het verbruik beter afstemmen. Dat zorgt voor minder druk op het net én meer ruimte voor onze eigen groei en die van andere ondernemers.”
Samen naar een sterk vestigingsklimaat
Ook het Kempisch Ondernemers Platform (KOP) reageert enthousiast op de plannen. Jan Rietdijk namens het KOP: “Deze aanpak geeft bedrijven de ruimte om te groeien en te verduurzamen, zonder geremd te worden door netcongestie. Het KOP zet zich in voor een duurzaam vestigingsklimaat in de Kempen. De focus ligt op een evenwichtige lokale opwek en afname van elektriciteit.” Eersel zet stap naar duurzame energieoplossing samen met KOP.
Eerste stap richting regionale samenwerking
Dankzij de inzet van de gemeente, ondernemers, het KOP en steun vanuit de EU kan het project nu verder worden uitgewerkt. Het doel is om deze aanpak in de toekomst ook op andere bedrijventerreinen in de regio toe te passen.