Lenteland breidt uit met twee nieuwe boerderijen: De Roesteling in Kaatsheuvel en Klein Tilburg in Tilburg. Op beide locaties gaan voedselproductie en natuurherstel hand in hand. Lenteland groeit in Brabant en zoekt boeren die zich willen inzetten voor regeneratieve landbouw binnen deze coöperaties.
“Dit zijn onze eerste boerderijen in Brabant, wat het extra speciaal maakt,” vertelt Eline Veninga van Lenteland. “In een provincie waar de landbouw al geruime tijd onder druk staat, is de behoefte aan een ander landbouwmodel duidelijk merkbaar. Regeneratieve landbouw biedt een hoopvol en haalbaar alternatief. We zien nu al veel enthousiasme vanuit de lokale gemeenschappen.”
Van melkveehouderij naar eetbaar landschap
De Roesteling wordt de zesde boerderij van Lenteland. Het terrein van 28 hectare, voorheen een melkveehouderij, ligt aan de rand van de Loonse en Drunense Duinen. De plannen omvatten groente- en fruitteelt, een tuinderij, voedselbossen, agroforestry en horeca. Zeker nu Lenteland groeit in Brabant en zoekt boeren die geïnteresseerd zijn in dit project is jouw steun welkom.
“Deze zomer maken we bekend welke boeren hier aan de slag gaan,” zegt Veninga. “Het is een prachtige locatie met volop ruimte voor recreatie. Hier combineren we straks oogst, educatie en horeca.”
Frits van Juniper, voormalig eigenaar: “Verschillende partijen toonden interesse in de overname van onze boerderij, maar we kozen voor Lenteland vanwege hun brede aanpak en focus op continuïteit. Ze bieden sterke ondersteuning aan de ondernemers die hier van start gaan.”
Multifunctionele stadsboerderij
Boerderij Klein Tilburg is gelegen op Landgoed De Groene Kamer in Tilburg en beslaat 13 hectare. “De nieuwe boeren zullen de precieze plannen voor deze plek bepalen,” zegt Veninga. “We verwachten een tuinderij, agroforestry, een boerderijwinkel, velddiners en eco-cabins met uitzicht op zowel eetbaar als niet-eetbaar groen.”
De vader van Nicole Berkelmans, regeneratief projectontwikkelaar en junior directeur van het landgoed, verkocht de boerderij aan Lenteland. Ze legt uit: “Deze manier van voedselproductie sluit goed aan bij onze visie voor dit gebied. De toekomstige boeren krijgen de kans om gezond voedsel te produceren voor de buurt, zonder zware rentelasten, met steun van het Lenteland-team. Lenteland groeit immers in Brabant en zoekt hiervoor boeren. Dit is wat mij betreft het slimste nieuwe model dat we momenteel in Nederland hebben.”
Kansen voor nieuwe boeren en investeerders
Lenteland is op zoek naar enthousiaste boeren voor Klein Tilburg. Boeren die werken volgens het Lenteland-model focussen zich op regeneratieve landbouw, natuurherstel en het versterken van de gemeenschap. De boerderijen functioneren als coöperaties, waarbij geïnteresseerden mede-eigenaar kunnen worden door te investeren in Brabant. Lenteland groeit in Brabant en zoekt boeren voor een duurzame toekomst.