Als één van je medewerkers een ingrijpend verlies meemaakt, kan dat zijn of haar functioneren op de werkvloer beïnvloeden. Je medewerker zal dit verlies namelijk moeten verwerken en komt in een periode van rouw. In die situatie is het belangrijk om jezelf als werkgever begripvol en ondersteunend op te stellen. Maar hoe voorkom je langdurig ziekteverzuim en ondersteun je je rouwende medewerker? Een verzuimverzekering voor werkgevers dekt niet alleen de kosten van loondoorbetaling bij ziekteverzuim, maar vanuit de verzekeraar kun je ook hulp bij verzuimbegeleiding en re-integratie krijgen. Bovendien kun je als werkgever ook zelf veel ondersteuning bieden.
Dit is de invloed van rouw op je medewerker
Uit onderzoek van het CNV in 2023 blijkt dat bij rouw 23% van de medewerkers zich minder dan 2 weken ziekmeldt, 9% langer dan 2 weken en 10% uiteindelijk in een burn-out terechtkomt. Van de rouwende medewerkers geeft 37% aan dat ze te snel weer aan het werk zijn gegaan. Ruim 28% van de medewerkers kon langere tijd niet goed functioneren. Tijdens een rouwproces kunnen medewerkers diverse fysieke en mentale klachten krijgen. Denk hierbij aan somberheid, hoofdpijn, eenzaamheid, concentratieverlies en slaapproblemen. Deze klachten kunnen het functioneren van je medewerker op het werk beïnvloeden en in sommige gevallen kan het leiden tot ziekteverzuim (Thuisarts, 2023).
Ondersteuning bieden als werkgever
Rouw is voor niemand hetzelfde, maar als werkgever kun je wel een belangrijke rol spelen in het ondersteunen van rouwende medewerkers. Hieronder 4 praktische tips:
- Geef ruimte voor rouw: laat je medewerker zijn of haar emoties uiten en bied een luisterend oor. Dit is belangrijk voor de rouwverwerking;
- Neem het initiatief: hou contact met je medewerker, waarschijnlijk is hij of zij hiertoe zelf nog niet in staat. Dit maakt het ook makkelijker om later over rouw en werken te praten;
- Toon betrokkenheid: stuur een kaartje en vraag regelmatig hoe het gaat;
- Bied eventueel professionele hulp aan: als je merkt dat je medewerker vastloopt, bespreek dan de mogelijkheid van professionele ondersteuning.
Wist je dat je naast een ziekteverzuim protocol ook een rouwprotocol kunt opstellen? Hierin leg je vast hoe jullie binnen het bedrijf omgaan met rouw en hoe medewerkers kunnen omgaan met een rouwende collega. Met deze praktische tips draag je bij aan het welzijn van rouwende medewerkers en kun je langdurig verzuim mogelijk voorkomen.
Wet- en regelgeving rondom rouwverlof
In de Nederlandse wet is niets vastgelegd over rouwverlof. In sommige cao’s staan afspraken die medewerkers recht geven op rouwverlof, maar dit is niet overal het geval. Als werkgever kun je wel zelf afspraken over rouwverlof vastleggen. Deze leg je dan vast in de arbeidsovereenkomst. Ook kan calamiteitenverlof een optie zijn voor bijzondere, persoonlijke situaties. In dat geval worden geen vakantiedagen opgenomen en wordt het loon doorbetaald.