Nederlandse huishoudens zouden gemiddeld 34% van een onverwacht extra maandinkomen uitgeven. Dit blijkt uit een studie van het Centraal Planbureau (CPB). Er is echter een aanzienlijke variatie: 14% van de huishoudens zou meer dan de helft direct besteden, terwijl 18% er helemaal niets van zou uitgeven.
Studie en Bronnen
Het CPB onderzocht de verschillen in consumptiegedrag na een onverwacht extra inkomen met behulp van de Household Finance and Consumption Survey (HFCS), een enquête van de Europese Centrale Bank. Respondenten gaven hierin aan welk deel van een onverwacht extra maandinkomen ze in de komende 12 maanden zouden besteden en welk deel ze zouden sparen of gebruiken voor schuldaflossing.
Beperkte Groepsverschillen
Hoewel de individuele reacties sterk uiteenlopen, toont de studie aan dat de verschillen tussen groepen huishoudens ingedeeld naar inkomen, vermogen of arbeidsstatus beperkt zijn. Dit suggereert dat naast economische factoren, ook persoonlijke voorkeuren, doelen, verwachtingen en eerdere ervaringen een belangrijke rol spelen in het bestedingsgedrag.
Kleine Uitzonderingen
Er zijn wel kleine verschillen waarneembaar tussen bepaalde groepen:
Gepensioneerden geven gemiddeld iets meer uit dan werkenden. Huishoudens met weinig liquide middelen (spaargeld) of lage inkomens besteden een groter deel van een meevaller.
Huishoudens met schulden hebben een lagere consumptiereactie, omdat zij vaker kiezen voor het aflossen van hun schulden.