De Nederlandse export van goederen groeide in januari met 5,1 procent vergeleken met dezelfde maand vorig jaar. Vooral de uitvoer van machines, chemische en farmaceutische producten, voedingsmiddelen en elektrotechnische apparaten nam toe. Ook de import steeg met 3,6 procent, waarbij vooral meer chemische en farmaceutische producten, elektrotechnische apparaten en transportmiddelen werden ingevoerd.
Exportontwikkeling in de afgelopen jaren
Begin 2021 nam de export licht toe met een stijging van 2,5 procent in februari. De maanden daarna groeide de uitvoer flink, met een piek van 23,8 procent in april en 20,5 procent in mei. Ook in de zomer bleef de groei aanhouden, al nam deze geleidelijk af: van 12,9 procent in juni naar 8,2 procent in augustus. In september en oktober vlakte de groei verder af, met een nulgroei in oktober. In november en december trok de export weer aan met respectievelijk 7,1 en 6,9 procent.
In 2022 begon de export zwakker, met een lichte daling van 0,5 procent in januari en 0,7 procent in februari. Dit zette zich voort in maart met een krimp van 1,9 procent. Later dat jaar waren er zowel periodes van herstel als van verdere afname. Zo steeg de export in juni met 4,7 procent en in oktober met 8,6 procent, terwijl augustus en juli geen groei lieten zien.
In 2023 begon de export nog met een bescheiden plus, maar vanaf het voorjaar begon de daling. In juli kromp de uitvoer met 3,2 procent, in september met 3,9 procent en in oktober met 6,4 procent. Deze negatieve trend zette zich door tot begin 2024, waarbij januari een daling van 5,9 procent liet zien en februari zelfs een afname van 6,2 procent. Pas in de tweede helft van 2024 keerde het tij, met positieve groeicijfers in september en oktober.
Januari 2025 bracht een duidelijke opleving, met een exportgroei van 5,1 procent.
Gunstigere exportomstandigheden in maart
Elke maand brengt het CBS een analyse uit over de factoren die de export beïnvloeden. Deze worden bepaald door de economische situatie in afzetmarkten en de concurrentiepositie van Nederland. Hoewel gunstige omstandigheden de export kunnen stimuleren, is dat geen garantie voor directe groei.
In maart 2025 verbeterden de vooruitzichten ten opzichte van januari. Dit kwam vooral door gunstiger wisselkoersen en een minder pessimistische stemming onder producenten in Duitsland en de eurozone.