Overheid

‘Nieuwe regel voor werkgevers arbeidsmigranten blijkt lastig uitvoerbaar’

12 maart 2025
'Nieuwe regel voor werkgevers arbeidsmigranten blijkt lastig uitvoerbaar'

Werkgevers verplichten om Basisregistratie van arbeidsmigranten te controleren, blijkt problematisch

Vandaag gaat de Tweede Kamer praten over de Wet toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten (Wtta). Het voorstel van minister Van Hijum, waarbij werkgevers verplicht worden om de Basisregistratie Personen-inschrijving van arbeidsmigranten te controleren en te melden, is problematisch. Dit idee gaat niet alleen tegen de aanbevelingen van het Advies Roemer in, maar is ook moeilijk uitvoerbaar en kan juist meer problemen veroorzaken.

Verplichtingen voor werkgevers bij arbeidsmigranten

Arbeidsmigranten zijn vaak niet goed of helemaal niet ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP). Als er een vergewisplicht voor werkgevers komt, betekent dit dat werkgevers moeten controleren of arbeidsmigranten goed zijn ingeschreven in de BRP. Bovendien zouden ze ook verplicht kunnen worden om een melding te maken bij de overheid als ze denken dat een werknemer niet goed is geregistreerd.

Overheid kan zelf toezicht houden

De overheid heeft al de benodigde informatie, aangezien werkgevers hun werknemers, inclusief arbeidsmigranten, al melden bij de Belastingdienst voor loonheffing. Door deze gegevens te koppelen aan de BRP kan de overheid zelf toezicht houden. Het is dan ook niet te begrijpen waarom de overheid deze informatie niet benut en bedrijven in plaats daarvan extra administratieve taken oplegt. Dit zorgt ervoor dat eerlijke ondernemers worden belast, terwijl bedrijven die de regels al overtreden ongestoord doorgaan, waardoor de misstanden niet worden aangepakt.

Verantwoordelijkheid voor BRP-inschrijving

Werkgevers zouden niet verantwoordelijk moeten zijn voor de BRP-inschrijving van arbeidsmigranten, maar verhuurders van deze arbeidsmigranten. Zij weten namelijk waar de arbeidsmigranten verblijven. Het idee van een vergewisplicht voor werkgevers gaat tegen de aanbeveling in het rapport Roemer uit 2020 in, waar stond dat wonen en werken gescheiden moeten blijven. Deze scheiding zorgt ervoor dat werknemers niet afhankelijk worden van hun werkgevers, wat hen beschermt tegen uitbuiting.

Meldplicht voor verhuurders

In plaats van extra administratieve lasten voor bedrijven, zou de overheid een meldplicht voor verhuurders kunnen instellen bij het afsluiten van huurovereenkomsten. Werkgevers zouden zich kunnen concentreren op eenmalige zorgplicht, zoals het zorgen voor een correcte RNI-inschrijving voordat werknemers starten, en hen informeren over de inschrijving in de BRP.


Boost je ondernemerskennis!

Blijf op de hoogte van het laatste ondernemingsnieuws Nederland. Schrijf je in en ontvang twee keer per week onze nieuwsupdates.






Nieuws updates in je direct in je mailbox!

Schrijf je nu in en ontvang twee keer per week het laatste ondernemingsnieuws. Zo ben jij altijd als eerste op de hoogte van wat er speelt in Brabant.