Gasunie en Petrogas Transportation B.V. (Petrogas) starten een gezamenlijk onderzoek naar de mogelijkheid om een bestaande pijpleiding van Petrogas in de Noordzee te hergebruiken voor het transport van groene waterstof. Dit onderzoek richt zich op de technische en economische haalbaarheid van het hergebruik en de potentiële inzet van de leiding binnen het offshore waterstofproject Demo 1. Dit demonstratieproject, geïnitieerd door het ministerie van Klimaat en Groene Groei, heeft als doel een elektrolyse-installatie van 20 tot 50 MW op de Noordzee te realiseren voor de productie van groene waterstof, met aanlanding in het Noordzeekanaalgebied.
Nederland heeft ambitieuze plannen voor de uitbreiding van windenergie op zee en beschikt over een gunstige positie om deze te realiseren. Offshore wind speelt een cruciale rol in een duurzame en betaalbare energievoorziening en zal de komende jaren snel groeien. Daarnaast verkleint het de afhankelijkheid van buitenlandse energiebronnen en versterkt het de concurrentiepositie van Nederland binnen Europa.
Waterstofproductie op zee
Voor de efficiënte aanlanding van duurzame energie is een waterstofnetwerk op zee noodzakelijk. Hierbij wordt windenergie direct omgezet in waterstof en via offshore pijpleidingen naar land getransporteerd. Dit biedt voordelen ten opzichte van elektriciteitskabels, zoals een hogere transportcapaciteit en betere opslagmogelijkheden. Daarnaast bespaart waterstof op zee ruimte op land en verlaagt het de totale infrastructuurkosten.
Een bijkomend voordeel is dat deze leidingen ook waterstofimport uit andere Noordzeelanden mogelijk maken. Gasunie onderzoekt daarom de ontwikkeling van een waterstofnetwerk op de Noordzee en de mogelijke herbestemming van bestaande gasinfrastructuur om dit te realiseren.
Gasunie werkt samen met diverse partijen, waaronder het ministerie van Klimaat en Groene Groei, om de mogelijkheden voor hergebruik te analyseren. Dit onderzoek richt zich niet alleen op de technische haalbaarheid, maar ook op juridische richtlijnen, economische levensvatbaarheid en de impact op natuur en milieu. Tegelijkertijd bekijkt Petrogas verschillende opties voor het opnieuw inzetten van hun infrastructuur, waaronder het vervoeren van groene waterstof via bestaande pijpleidingen.
Duurzaam hergebruik
Gasunie heeft uitgebreide ervaring met het veilige en betrouwbare transport van waterstof via zowel nieuwe als hergebruikte leidingen op land. Het hergebruik van leidingen op zee voor het transport van waterstof is echter een relatief nieuw concept, waarvoor nog verder onderzoek nodig is. Gasunie werkt samen met andere netwerkoperators (TSO’s), onderzoeksinstellingen en normeringsorganisaties aan de ontwikkeling van richtlijnen voor het veilige hergebruik van offshore leidingen. Dankzij de samenwerking tussen Gasunie en Petrogas kan onderzocht worden of de leidingen van Petrogas geschikt zijn voor hergebruik voor waterstoftransport, conform de meest recente veiligheidsnormen.