De Tweede Kamer heeft besloten dat supermarkten makkelijker goedkopere producten uit het buitenland moeten kunnen halen. Ook is er een plan goedgekeurd waarmee de ACM kan ingrijpen bij de prijzen van boodschappen. Dit komt precies op het juiste moment, omdat alles steeds duurder wordt voor zowel klanten als supermarkten. “Supermarkten worstelen met de druk om prijzen laag te houden”, aldus Dirk Mulder van ING.
Strijd om betaalbare boodschappen door regelgeving
Supermarkten hebben te maken met regels die het lastig maken om goedkopere spullen uit het buitenland te halen. Denk aan verplichte nieuwe etiketten, andere verpakkingen en hoeveelheden, en soms weigeren fabrikanten gewoon om over de grens te leveren. Dit is een van de redenen waarom boodschappen zo duur blijven. Ook door duurdere grondstoffen, hogere lonen en energiekosten worden boodschappen steeds prijziger. Mensen moeten meer betalen voor hun dagelijkse spullen, wat hun budget onder druk zet. Tegelijkertijd proberen supermarkten nog steeds winst te maken, terwijl hun kosten voor personeel, huur en inkoop blijven stijgen.
Hoge prijsdruk belemmert investeringen
Supermarkten hebben het financieel zwaar, waardoor veel plannen worden uitgesteld. Ze willen bijvoorbeeld investeren in duurzame verpakkingen en energiezuinige technologie, maar daar is nu minder geld voor. Hoewel supermarkten in 2023 meer dan 50 miljard euro hebben omgezet, komt die groei vooral door inflatie en niet doordat er meer verkocht is.