Hoofddorp,
Waar de stijging van EV-passen vorig jaar nog aanzienlijk was (rond de 20%), merkt MultiTankcard dit jaar een gematigde groei van ongeveer 2%. De grootste aanbieder van mobiliteitspassen in Nederland wijt deze afvlakking aan de onzekerheden rondom de elektrische auto. Dit betreft onder andere hogere wegenbelasting voor EV’s, zorgen over de restwaarde, de komst van goedkopere modellen en het uitstel van de Europese CO2-regelgeving. Ondertussen winnen hybride voertuigen terrein in de zakelijke sector.
Hybride maakt opmars, vooral bij zzp en mkb
“De markt lijkt een pas op de plaats te maken,” zegt directeur Patrick Roozeman van MultiTankcard. “Zakelijke rijders wachten de ontwikkelingen af voordat ze overgaan tot nieuwe investeringen in elektrische mobiliteit.” Hoewel de groei van laadpassen bij de leaseklanten van MultiTankcard beperkt blijft, is er bij MoveMove – gericht op zzp’ers en mkb’ers – een stijging van 4% te zien. Dit bevestigt volgens MultiTankcard een trend waarbij kleinere ondernemers een inhaalslag aan het maken zijn in de elektrificatie van hun wagenpark. Daarnaast groeit de belangstelling voor hybride voertuigen. “Waar de afgelopen jaren de nadruk lag op volledig elektrische auto’s (BEV), zien we nu dat ook plug-in hybrides terrein winnen. Het aanbod neemt toe en dat wekt interesse bij zakelijke rijders die flexibiliteit willen behouden,” aldus Roozeman.
Waar wordt geladen? Vooral thuis en in Nederland
MultiTankcard keek ook naar het laadgedrag van zijn klanten. Daarbij vallen twee duidelijke trends op. Zo blijkt thuisladen bijzonder populair: meer dan 21% van alle geladen kWh vindt plaats via een thuislaadpaal. Dit wijst erop dat veel zakelijke rijders inmiddels de beschikking hebben over een eigen laadmogelijkheid aan huis. Snelladers zijn de back-up ‘wanneer nodig’. Roozeman: “Slechts 2% van alle kWh wordt via deze – vaak duurdere – optie geladen. Het percentage transacties bij snelladers ligt echter hoger, dus er wordt vooral geladen om thuis of op kantoor te komen. De overgrote meerderheid van alle kWh (76%) wordt geladen via reguliere laadpalen. Dat kan op het werk zijn, al dan niet achter een slagboom, of bij publiek toegankelijke laadpunten.”
Ook geografisch gezien zijn de verschillen groot. Ruim 97% van alle laadactiviteiten vindt plaats in Nederland. De directe buurlanden België, Duitsland en Frankrijk zijn goed voor iets meer dan 2% van het totale stroomverbruik. De overige 34 landen waar MultiTankcard actief is, nemen samen nog geen 0,5% voor hun rekening. Het is opvallend dat EV-rijders veel vaker een pas hebben die in het buitenland gebruikt mag worden dan berijders van een brandstof auto. “Daar speelt de laadangst waarschijnlijk nog een rol,” aldus Roozeman.