De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) heeft een onderzoek uitgevoerd naar de kooksgasfabrieken van Tata Steel, dat zich nu in de eindfase bevindt. Op basis van de resultaten is Tata Steel op de hoogte gebracht van het voornemen tot een aanzegging. Dit betekent dat Tata Steel de gelegenheid krijgt om kooksgasfabriek 2 (KGF 2) in lijn te brengen met de geldende regelgeving. Voordat er verdere stappen worden ondernomen, kan Tata Steel reageren op dit voornemen door een zienswijze in te dienen.
Procedure volgens de omgevingswet
Volgens de omgevingswet kan een vergunning alleen onder strikte voorwaarden worden ingetrokken. Bij overtredingen krijgt een bedrijf, zoals Tata Steel, eerst de kans om de situatie te corrigeren. De eerste stap in dit proces is het sturen van een “voornemen tot aanzegging”.
- Stap 1: Voornemen tot aanzegging. Tata Steel kan middels een zienswijze haar standpunt kenbaar maken. De OD NZKG beoordeelt deze reactie en neemt deze mee in de besluitvorming voor de volgende stap.
- Stap 2: Mogelijke aanzegging. Na beoordeling van de zienswijze, beslist de OD NZKG of er een definitieve aanzegging komt. Deze beslissing kan worden aangepast op basis van de zienswijze, of zelfs worden ingetrokken. Als de aanzegging doorgaat, krijgt Tata Steel zes weken de tijd om een plan van aanpak op te stellen. Hierin moet duidelijk staan hoe de overtredingen bij KGF 2 worden opgelost.
Als het plan van aanpak wordt goedgekeurd, krijgt Tata Steel een redelijke termijn om de overtredingen te beëindigen. Wordt het plan afgewezen of blijkt dat Tata Steel niet aan de eisen kan voldoen, dan kan de OD NZKG overgaan tot het intrekken van de vergunning.
Informatievoorziening
Omdat het onderzoek nog loopt, kan de OD NZKG op dit moment geen verdere details delen over de bevindingen. Zodra Tata Steel haar zienswijze heeft ingediend en de OD NZKG een besluit heeft genomen, volgt er een update voor het publiek.
Handhaving blijft van kracht
Ondertussen blijft de OD NZKG toezicht houden en handhavend optreden bij eventuele overtredingen. Tata Steel heeft al drie keer een last onder dwangsom opgelegd gekregen vanwege incidenten met ongare kooks, waarbij tot nu toe 42 boetes zijn uitgedeeld. Sinds 2023 staan beide kooksgasfabrieken onder verscherpt toezicht, dat zeker tot april 2025 van kracht blijft.