Horeca en toerisme

Groei in restaurants en event catering

23 oktober 2024

Event catering is grootste sector binnen eet- en drinkvoorzieningen

Groei in restaurants en event catering

Den Haag,
Sinds 2007 is het aantal restaurants in Nederland met maar liefst 58 procent toegenomen. Tegelijkertijd heeft de event cateringsector een nog indrukwekkendere groei doorgemaakt, met een verzesvoudiging in het aantal bedrijven. In contrast daarmee is het aantal cafés in diezelfde periode met 33 procent afgenomen. Volgens recente cijfers van het CBS is het totale aantal bedrijven in de eet- en drinksector tussen 2007 en 2024 gestegen met 83 procent, waarbij vooral eenpersoonsbedrijven in de event catering verantwoordelijk zijn voor deze toename. Zonder de event catering zou de groei beperkt zijn gebleven tot 25 procent.

Eenpersoonsbedrijven domineren event catering

Opvallend is dat de groei in de eet- en drinksector vooral gedreven wordt door eenpersoonsbedrijven, met name in de event catering. In deze sector is het aantal eenpersoonsbedrijven sinds 2007 bijna tien keer zo groot geworden. Zonder deze kleine ondernemingen zou de groei in de eet- en drinksector niet 83 procent zijn geweest, maar slechts 32 procent. De event catering is nu de grootste sector binnen de eet- en drinkvoorzieningen, met 27 duizend bedrijven, gevolgd door restaurants en andere eetgelegenheden zoals snackbars en fastfoodrestaurants, die elk 16 duizend bedrijven tellen. Cafés zijn echter flink afgenomen, met nu nog maar 8 duizend bedrijven.

Flevoland en Noord-Holland als koplopers

Niet alleen het aantal bedrijven, maar ook het aantal vestigingen in de eet- en drinksector is fors gegroeid, met een totaal van 74 duizend vestigingen in 2024. De meeste groei vond plaats in Flevoland, waar het aantal vestigingen verdrievoudigde. Noord-Holland en Utrecht volgen Flevoland op de voet. Noord-Holland blijft ook de provincie met de meeste eet- en drinkvoorzieningen per inwoner, met meer dan 600 vestigingen per 100 duizend inwoners. Dit is te verklaren door het toeristische karakter van de regio, net als in Zeeland en Limburg, die respectievelijk op de tweede en vierde plaats staan.