Hoe ga je om met seksueel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer en zorg je voor sociale veiligheid? De nieuwe online tool van Regeringscommissaris Mariëtte Hamer helpt organisaties – groot en klein – op weg. Online hulp bij grensoverschrijdend gedrag is nu beschikbaar via handreikingcultuurverandering.nl.
Helder overzicht voor sociale veiligheid
De tool is gebaseerd op de uitgebreide ‘Handreiking voor cultuurverandering op de werkvloer’, die veel concrete tips en verdiepende informatie biedt. Voor met name mkb-organisaties kan de omvang een drempel vormen. De online tool maakt het toegankelijker met een helder overzicht van wat bedrijven kunnen doen om sociale veiligheid te versterken en seksueel grensoverschrijdend gedrag tegen te gaan. Een quickscan helpt organisaties om hun aanpak snel en eenvoudig te toetsen. De online hulp bij grensoverschrijdend gedrag biedt zo een laagdrempelige mogelijkheid.
Kleinere organisaties
Met deze tool richt Mariëtte Hamer zich vooral op kleinere organisaties, waar vaak geen vertrouwenspersoon, HR-professional of jurist beschikbaar is en soms maar één persoon de leiding heeft. Online hulp bij grensoverschrijdend gedrag richt zich vooral op deze groep. Hamer: “Dat er iets moet gebeuren is duidelijk, maar waar begin je? Zeker in kleine organisaties is dat lastig. Er ligt spanning op dit onderwerp: doe ik het wel goed? Met deze tool willen we juist het mkb helpen om een eerste stap te zetten richting cultuurverandering. Met een paar klikken krijg je inzicht in hoe je sociale veiligheid kunt verbeteren. Niets doen is geen optie.”
Gericht aanpakken
Jacco Vonhof, voorzitter MKB-Nederland: “Iedereen moet in een sociaal veilige werkomgeving kunnen functioneren. Werkgevers hebben daarin een belangrijke rol. Grensoverschrijdend gedrag aanpakken vraagt om maatwerk. De online tool helpt vooral kleinere bedrijven om te bepalen wat in hun situatie werkt. Ondernemers willen wel, maar weten vaak niet hoe.”
Preventief
Uit de Publieksmonitor (Ipsos I&O, 2025) blijkt dat 53% van de werkenden aangeeft dat er duidelijke afspraken zijn over omgangsvormen op het werk. Toch zegt 43% dat seksueel grensoverschrijdend gedrag geen (belangrijk) onderwerp van gesprek is. Online hulp bij grensoverschrijdend gedrag kan hierbij helpen. Hamer: “Aanpakken begint niet bij de eerste melding, maar bij preventie. Bedrijven moeten actief werken aan een gezonde omgangscultuur, een passende organisatiestructuur en goede ondersteuning zoals vertrouwenspersonen en meldpunten. Het doel is juist om meldingen te voorkomen en een veilige sfeer te creëren waarin gedrag bespreekbaar is. Deze tool helpt bedrijven om daarmee aan de slag te gaan. Online hulp bij grensoverschrijdend gedrag biedt praktische handvatten.”
Wegwijzer voor behandelen melding
Als er een melding binnenkomt, biedt de tool ook een wegwijzer met de stappen die bedrijven moeten zetten. Hamer: “Seksueel grensoverschrijdend gedrag heeft veel impact op zowel de betrokken medewerkers als de organisatie. Het niet goed opvolgen van meldingen kan die impact zelfs vergroten, soms nog meer dan de ervaring zelf. Een zorgvuldige en doortastende opvolging vergroot juist de sociale veiligheid. Wees dus goed voorbereid om met deze lastige situaties om te gaan.”