OpenAI heeft ChatGPT uitgebreid met krachtige beeldgeneratie en -bewerking. Dankzij het nieuwe GPT-4o-model kunnen gebruikers niet alleen teksten schrijven, maar nu ook gedetailleerde afbeeldingen creëren en aanpassen.
De functionaliteit is beschikbaar voor abonnees van het betaalde ChatGPT Plus-plan (€20 per maand). Hiermee krijgen ondernemers toegang tot GPT-4o, dat sterk verbeterde beelden levert ten opzichte van eerdere versies. Ook bewerken van bestaande foto’s – zoals achtergronden aanpassen of details wijzigen – is nu mogelijk.
Volgens OpenAI biedt deze update ondernemers de mogelijkheid om “sneller én goedkoper hoogwaardige visuele content te produceren”.
Wat kunnen ondernemers ermee?
Voor Nederlandse ondernemers biedt deze update concrete voordelen op het gebied van marketing, visualisatie en efficiëntie:
- Marketing en branding: Snel unieke visuals genereren voor campagnes en social media.
- Productvisualisatie: Concepten tot leven brengen zonder dure fotoshoots.
- Kostenbesparing: Minder afhankelijk van externe ontwerpers.
Deze functies zijn inbegrepen bij het Plus-plan, waardoor ze ook toegankelijk zijn voor kleine bedrijven. Een uitgebreider Pro-plan ($200 per maand) is gericht op zakelijke grootverbruikers met extra API-tegoed. Deze update positioneert OpenAI als een serieuze concurrent voor gevestigde beeldgeneratoren zoals Midjourney, Stable Diffusion, Ideogram en Flux (van x.ai), aldus Chris van Vleuten.
Een gebruiker vat de kracht van de nieuwe tool als volgt samen: “Met één prompt creëer ik visuals voor m’n hele campagne.”
Zo schrijf je een goede prompt voor beeldgeneratie
Om het maximale uit ChatGPT’s beeldfunctie te halen, is een goede prompt cruciaal. Hoe specifieker de omschrijving, hoe beter het resultaat. Denk aan:
- Wat moet er op de afbeelding staan? (objecten, mensen, omgeving)
- Stijl en sfeer? (minimalistisch, realistisch, kleurrijk, zwart-wit)
- Context? (bijv. voor een flyer of webshop)
Voorbeeldprompt: “Een minimalistische illustratie van een moderne werkplek met een laptop, een koffiekopje en een plant op een houten bureau, zacht daglicht van links, witte achtergrond, Scandinavische stijl.”
Let op bij gebruik van AI-beelden
Hoewel de mogelijkheden groot zijn, is verantwoord gebruik belangrijk. Ondernemers moeten rekening houden met:
- Privacy: Geen echte personen zonder toestemming bewerken.
- Copyright: Geen merkbeelden of logo’s gebruiken zonder rechten.
- Transparantie: Wees open over AI-gebruik in communicatie.
- Beperkingen: ChatGPT weigert ongepaste of gevoelige content.
Gebruik AI-beeldgeneratie dus als een creatieve versneller, maar blijf alert op juridische en ethische kaders.
Voorbeeld bij dit artikel
De prompt voor het beeld bij dit artikel was bewust wat vaag:
Redacteur: Kun je een beeld maken dat past bij dit artikel. 1100 pixels breed?
ChatGPT: Hier is de afbeelding die ik voor je heb gegenereerd:

Afmetingen: 1100 pixels breed.
Laat maar weten als je een variant wilt in een andere stijl of met een specifiek element erin (bijvoorbeeld een ondernemer, laptop of social media-icons).
Daarna heb ik de tekst in het beeld laten aanpassen. Zie boven het artikel. Ik had er natuurlijk rekening mee moeten houden dat er een balk over de tekst komt en dat deze op alle formaten goed leesbaar moet zijn.
File downloaden ging niet meteen goed, maar na paar keer proberen komt er de juiste link. De afbeeldingen waren ook niet 1100 pixels breed.
De conclusie van de ‘menselijke’ redacteur
Bovenstaand artikel is grotendeels tot stand gekomen met behulp van ChatGPT. Toch zijn er meerdere interacties nodig geweest om tot het uiteindelijke resultaat te komen. Zo is onder andere de toon van het artikel aangepast.
Hopelijk zien we nu niet ineens overal duidelijk AI-gegenereerde beelden opduiken. Of juist wel? Misschien groeit daarmee juist de waardering voor authentiek beeldmateriaal.
Ook Gemini ontwikkelt zich razendsnel en lijkt op het eerste gezicht zelfs sneller te zijn. Wordt vervolgd, bij een volgende keer.
Volg ons thema ai.