Diversen

Duitse bedrijven voorstander CSDDD

04 juni 2025
Duitse bedrijven voorstander CSDDD

Duitse bedrijfsleiders zien zorgplichtregels niet als grote oorzaak van economische problemen

Uit een recente enquête onder ruim 1.300 Duitse bedrijfsleiders blijkt brede steun voor verplichte zorgvuldigheidsregels, waaronder de Europese Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD), ondanks politieke pogingen om deze regelgeving terug te draaien. Ruim de helft van de grote Duitse bedrijven (57%) ziet wettelijke zorgplichtregels juist als een concurrentievoordeel voor Europese toeleveranciers. Dit staat haaks op het dominante politieke narratief dat stelt dat dergelijke regels Europa’s internationale concurrentiepositie schaden.

Zorgplichtregels vormen geen belemmering voor Duitse bedrijven

Tegelijkertijd geeft 51% van de ondervraagde bedrijven aan dat de heropening van de EU-onderhandelingen over de CSDDD zorgt voor juridische onzekerheid en strategische planning bemoeilijkt. Daarnaast stelt 48% investeringsbeslissingen uit om diezelfde reden. De resultaten wijzen erop dat Duitse bedrijven zorgplichtregels niet beschouwen als oorzaak van de trage economische groei in Duitsland. In plaats daarvan worden hoge energieprijzen, trage planningsprocedures en achterlopende digitalisering als voornaamste belemmeringen genoemd.

Concurrentievoordeel voor Europese leveranciers

De door YouGov uitgevoerde peiling, in opdracht van het JARO Instituut, laat zien dat veel Duitse ondernemingen de verplichtingen rond zorgplicht niet als een last ervaren. Ze zien het juist als een kans om de concurrentiekracht te vergroten, investeringen in Europese toeleveringsketens te stimuleren en richting te geven aan langetermijnstrategieën. Volgens 57% van de grote bedrijven bieden zorgplichtregels een voordeel aan leveranciers binnen de Europese Economische Ruimte. In deze regio is het controleren op mensenrechten- en milieunormen eenvoudiger, wat Europese bedrijven een streepje voor geeft. Opmerkelijk is ook dat 44% van de respondenten verwacht dat de CSDDD de EU op de lange termijn een concurrentievoordeel biedt ten opzichte van de Verenigde Staten en China. Slechts 31% is het daarmee oneens.

Onzekerheid rond de CSDDD leidt tot uitstel

De onzekerheid over de toekomst van de CSDDD leidt tot duidelijke frustratie bij bedrijven. Meer dan de helft (51%) vindt dat het besluit van de EU om de richtlijn opnieuw te bekijken, hun strategische planning belemmert. Slechts 12% is het daar niet mee eens. Daarnaast geeft 48% aan investeringen uit te stellen, wat oploopt tot 53% onder de grootste ondernemingen.

Geen hoofdoorzaak economische problemen

De meeste Duitse bedrijfsleiders zien zorgplichtregels niet als een belangrijke oorzaak van economische problemen. Slechts 8% noemt het verminderen van deze regels als prioriteit om groei te stimuleren. Daarentegen noemen 35% hoge energieprijzen, 27% trage planningsprocedures en 23% gebrekkige digitalisering als belangrijkste hindernissen. Wat betreft het Omnibus vereenvoudigingspakket, dat de zorgplicht zou beperken tot directe leveranciers, zijn bedrijven overwegend kritisch. Bijna twee derde (64%) van de grote ondernemingen wijst erop dat de meeste risico’s op schendingen van mensenrechten en milieunormen juist verderop in de keten liggen, buiten de directe zakenpartners.


Boost je ondernemerskennis!

Blijf op de hoogte van het laatste ondernemingsnieuws Nederland. Schrijf je in en ontvang twee keer per week onze nieuwsupdates.