Door WijBusinessNieuws,
Er is heel veel druk binnen de horecasector door kostenstijgingen en schuldenlast waardoor er honderden faillissementen worden voorspeld door de KHN en ABN AMRO economen. Hoewel de horeca na de coronapandemie tekenen van herstel vertoonde, stapelen de uitdagingen zich opnieuw op. De sector kampt met oplopende kosten, waaronder inflatie, stijgende energietarieven en hogere huur- en loonkosten, wat de winstmarges onder druk zet.
Kleine bedrijven
Kleinere horecabedrijven worden het hardst getroffen door financiële druk. Bijna 18% van de ondernemingen met 5 tot 50 medewerkers kampt met problematische schulden. In tegenstelling daarmee heeft ruim 93% van de middelgrote bedrijven (50-250 medewerkers) hun schulden onder controle, terwijl dit bij grote bedrijven (250+ medewerkers) 92,2% bedraagt. In 2024 nam het aantal kleine ondernemingen met ernstige schulden met 11,5% toe, terwijl de stijging bij middelgrote en grote bedrijven beperkter bleef, respectievelijk 2,6% en 1,0%.
Mogelijke oplossingen
Er zijn manieren om deze “crisis” niet uit de hand te laten lopen, technologische innovaties en vernieuwende horecaconcepten kunnen kansen voor ondernemers creëren. Volgens Stef Driessen, sector banker Leisure bij ABN AMRO, kunnen digitale oplossingen helpen om efficiënter te werken en kosten te verlagen, dit kan doormiddel van slimme softwaretools en AI-systemen die de personeelsplanning optimaliseren.
Een andere oplossing is het inspelen op de groeiende vraag van jongere generaties, denk aan Millennials en Generatie Z. Deze doelgroepen consumeren vaker buitenshuis en zoeken betaalbare, gemakkelijke eetervaringen. Er zijn verschillende concepten die goed werken zoals ‘Discount Dining’ of ‘studenten meals’, deze helpen om zonder kwaliteitsverlies een groter publiek te bereiken.
Ondernemers die hier slim op inspelen, versterken niet alleen hun positie maar dragen ook bij aan een toekomstbestendige horecasector.