Voor het derde achtereenvolgende jaar heeft Lidl het Zero Waste Gold-certificaat ontvangen, geauditeerd door TÜV SÜD. Lidl behaalt opnieuw het certificaat, wat bevestigt dat Lidl afval niet als afval ziet. In al haar 439 winkels, distributiecentra en het hoofdkantoor wordt circulair gewerkt. Er is maximale focus op hergebruik en recycling.
Duurzaamheid centraal
Stephan Snel, recycling specialist bij Lidl, benadrukt het belang van deze prestatie: “Lidl behaalt opnieuw het Zero Waste Gold-certificaat en we zijn trots. We laten opnieuw zien wat haalbaar is. Recycling beperkt zich vaak tot kantoren of productielocaties. Bij ons is duurzaamheid verweven in elk onderdeel van de bedrijfsvoering. Zo dragen we bij aan het klimaat en inspireren we de sector om verder te kijken.”
Initiatieven
Lidl werkt samen met vooruitstrevende inzamelaars en recyclers, zoals PreZero, om retourstromen als nieuwe producten terug te brengen in de winkels. Dit is bijvoorbeeld zichtbaar in winkelmandjes en verpakkingsmaterialen. Door deze aanpak bereikt Lidl steeds opnieuw het Zero Waste Gold-certificaat.
Circulaire aanpak is mogelijk
Lidl toont aan dat een circulaire aanpak van afvalverwerking haalbaar is binnen een organisatie. Maar liefst 95% van het afval wordt hergebruikt of gerecycled, waarbij meer dan 30 verschillende afvalstromen zorgvuldig gescheiden worden, ook wanneer dat financieel minder aantrekkelijk is, zoals bij plastics. Dankzij deze consequente aanpak behaalt de supermarktketen telkens weer het bijbehorende certificaat. Afvalverwerking is volledig geïntegreerd in de dagelijkse operatie, in alle regio’s waar Lidl actief is, en vormt daarmee een vast onderdeel van de bedrijfsvoering.