Agrarisch en landbouw

Potentie vertical farming in Regio Foodvalley in kaart gebracht

12 juni 2025
Potentie vertical farming in Regio Foodvalley in kaart gebracht

Onderzoek CHE verkent teeltmogelijkheden voor voeding, cosmetica en farmacie

Wie om zich heen kijkt in Regio Foodvalley ziet dat grond schaars is én dat er in het buitengebied stallen en schuren staan die buiten gebruik zijn. Zouden deze schuren ingezet kunnen worden voor verticale gewasteelt? Zo ja, voor welke gewassen is belangstelling? Een consortium, bestaande uit Regio Foodvalley, Milligreens en CHE, onderzocht deze vragen en deelde maandag 2 juni de resultaten van het onderzoek ‘Vertical farming als verdienmodel voor agrarisch ondernemend Regio Foodvalley’.

Het lectoraat Dienstbaar Organiseren van de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) onderzocht de teelt van gewassen voor hoogwaardige sectoren zoals voeding, cosmetica en farmacie. De centrale vragen van het onderzoek waren: welk verdienmodel geldt er voor deze sectoren, en biedt dit model voldoende perspectief om Vrijkomende Agrarische Bebouwing (VAB) in Regio Foodvalley te benutten voor opschaling en professionalisering van vertical farming?

Op 2 juni werd het rapport officieel aangeboden aan de consortiumpartners Regio Foodvalley en Milligreens. Tijdens de eindbijeenkomst presenteerden onderzoekers van de CHE de resultaten aan andere partners en geïnteresseerden, waaronder politici.

Beperkte marktvraag als knelpunt

Tijdens het event wisselden aanwezigen van gedachten over de bevindingen. Al snel bleek dat niet de technologie, maar de beperkte marktvraag naar vertical farming het grootste obstakel is. Jaco Kuiper, ondernemer bij Milligreens, licht toe: “Vertical farming is relatief duur, mede omdat voedsel in Nederland goedkoop is en het klimaat gunstig is voor kassenteelt. Daarom focussen wij ons op high-end afnemers in voeding, farmacie en cosmetica.” Deze markten zijn echter niet transparant over hun huidige werkwijzen en toekomstplannen.

Belemmeringen vanuit de overheid


Ook overheidsregels vormen een barrière. Zo belemmert Europese regelgeving rond staatssteun investeringen in vertical farming, omdat dit als concurrentievervalsing wordt gezien. Bovendien zijn stoppende boeren in Nederland verplicht om hun stallen te slopen als zij deelnemen aan de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties. Daardoor blijft het aantal geschikte gebouwen voor vertical farming beperkt.

Conclusie van het onderzoek

Er zijn zeker kansen voor vertical farming in Regio Foodvalley, maar deze bevinden zich nog in een beginfase. Het onderzoek laat dat helder zien en benadrukt dat verdere ontwikkeling en meer bekendheid nodig zijn. Wanneer de markt en regelgeving zich gunstiger ontwikkelen, ligt er alvast een onderbouwd rapport klaar dat de potentie van vertical farming voor deze regio beschrijft.


Nieuws updates in je direct in je mailbox!

Schrijf je nu in en ontvang twee keer per week het laatste ondernemingsnieuws. Zo ben jij altijd als eerste op de hoogte van wat er speelt in Gelderland.