Het college van Stede Broec heeft het ambitiedocument voor de ontwikkeling van ongeveer 400 woningen in Lutjebroek vastgesteld. Dit document is mede tot stand gekomen dankzij de actieve betrokkenheid van inwoners die deelnemen aan een klankbordgroep. Begin juli bespreekt de gemeenteraad het voorstel. Na de vaststelling van het ambitiedocument door de raad kunnen de ontwikkelaars (VBM Ontwikkeling en Kuin BV) verder met het uitwerken van de plannen, met als doel om in 2027 de eerste paal de grond in te slaan.
Wonen in een vaarpolder
Een belangrijk uitgangspunt in het ambitiedocument is het herstellen van de historische waterstructuur. Dit versterkt de identiteit van de nieuwe wijk en zorgt ervoor dat deze ook via het water goed bereikbaar is voor zowel huidige als toekomstige bewoners. De wijk krijgt daarmee een uniek karakter: een moderne woonwijk met historische charme, waarin volop ruimte is voor water en groen. Ook de bereikbaarheid per voet, fiets en auto krijgt volop aandacht. Wethouder Nico Slagter hierover: ‘’Silverwoid wordt een plek waar verleden en toekomst samenkomen. Door het water terug te brengen en rekening te houden met verschillende doelgroepen, creëren we een buurt die past bij Lutjebroek.’’
In gesprek met inwoners
Participatie speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van Silverwoid. Eind januari organiseerde de gemeente Stede Broec een informatieavond voor omwonenden, inwoners en andere belangstellenden over de woningbouw op de locatie van het voormalige bollenbedrijf Groot-Vriend. Bezoekers konden reageren op vijf thema’s en zich aanmelden voor een klankbordgroep. Door de grote belangstelling was een selectie noodzakelijk. De klankbordgroep kwam in februari en april bijeen. Tijdens de tweede bijeenkomst werd het concept-ambitiedocument en de bijbehorende ambitiekaart besproken. Deze kaart toont globaal waar woningen, water en groen worden gepland. De wijk wordt zo ingericht dat er ruimte is voor starters, gezinnen én senioren.
Een knipoog naar de geschiedenis
De leden van de klankbordgroep kozen gezamenlijk de naam Silverwoid voor het project. Deze naam verwijst naar boer Silver, die vroeger op deze plek een boerderij had. ‘Woid’ is West-Fries voor het wijde, brede deel van een sloot, een passende naam voor deze nieuwe, waterrijke wijk. De combinatie van historie en landschap geeft de wijk een herkenbare identiteit.