Horeca en toerisme

Sterrenchef Jonnie Boer (60) van De Librije overleden op Bonaire

24 april 2025
Bekijk hier de laatste ontwikkelingen over het overlijden van Jonnie Boer.

Culinaire wereld rouwt om onverwachte overlijden van topchef en horecaondernemer Jonnie Boer

De Nederlandse gastronomie is in rouw: topchef en horecaondernemer Jonnie Boer is woensdag 23 april op 60-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een longembolie tijdens zijn verblijf op Bonaire.

Boer was mede-eigenaar van het driesterrenrestaurant De Librije in Zwolle, een icoon in de Nederlandse horeca. Met zijn overlijden verliest het culinaire landschap een pionier die de Nederlandse keuken internationaal op de kaart zette.

Van jonge chef tot culinaire grootheid

Jonnie Boer begon zijn loopbaan bij De Librije in 1986 en nam het restaurant in 1992 samen met zijn vrouw Thérèse over. Hun visie en toewijding leverden in 2004 de derde Michelinster op – een prestatie die tot op de dag van vandaag zeldzaam is in Nederland.

Naast De Librije runden Jonnie en Thérèse meerdere horecazaken, waaronder Brass Boer op Bonaire en Curaçao, en het Librije’s Hotel in Zwolle. Boer stond bekend om zijn innovatieve kookstijl, met nadruk op lokale en duurzame producten. Zijn invloed was groot: hij leidde een nieuwe generatie topchefs op en was een sleutelfiguur in de professionalisering van de Nederlandse horeca.

Relevantie voor ondernemers

Voor ondernemers in de horeca betekent zijn overlijden het wegvallen van een inspirerende leider en trendsetter. Boer liet zien dat innovatie, vakmanschap en ondernemerschap hand in hand kunnen gaan. Zijn aanpak, van productkeuze tot beleving, was voor velen een voorbeeld.

Reconstructie van een erfenis

De horecawereld reageert geschokt. Collega’s noemen hem “de Johan Cruijff van de gastronomie”. Voormalig Michelin-inspecteur Werner Loens noemde hem “een pionier in duurzaam koken”. In Zwolle worden bloemen en kaartjes neergelegd bij De Librije, dat momenteel gesloten is.

De familie Boer was op vakantie op Bonaire toen het noodlot toesloeg. Hun zoon Jimmie deelde op Instagram: “Dank voor alles wat je mij hebt gegeven. Ik ga je trots maken ook al ga je het niet zien.” Wat de toekomst brengt voor De Librije en de andere zaken van de familie Boer is nog onduidelijk. Het team heeft aangegeven tijd nodig te hebben om het verlies te verwerken.


Mis geen nieuws!

Wil je niets missen van actueel ondernemingsnieuws en achtergrondverhalen van ondernemers? Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang tweemaal per week de belangrijkste updates rechtstreeks in je mail.