In Philippine werd vrijdagochtend 10 oktober door Sonja Suij, wethouder gemeente Terneuzen, het officiële startsein gegeven voor de ontwikkeling van het educatieve lesprogramma ‘Zeewijs: eten uit de zee’. Dit programma wordt opgezet door IVN Natuureducatie, Jong Leren Eten en Stichting Zeker Zeeuws, in nauwe samenwerking met de Zeeuwse mossel- en oestersector.
Met dit initiatief ontstaat een doorlopende leerlijn voor het basis- en vervolgonderwijs, waarin kinderen en jongeren leren over gezond, lokaal en duurzaam eten. Gastlessen van mossel- en oestertelers vormen daarbij een belangrijk onderdeel. Zo maken leerlingen op een interactieve en praktijkgerichte manier kennis met de wereld achter hun eten en de betekenis van de Zeeuwse visserij- en aquacultuursector.
Feestelijke opening
Wethouder Suij benadrukte tijdens de opening het belang van gezonde voeding uit de eigen omgeving: ‘Met deze les laten we zien dat gezond, lokaal en duurzaam eten letterlijk dichtbij te vinden is. Philippine is niet voor niets hét mosseldorp van Zeeland en vormt een prachtige plek om kinderen te laten ontdekken waar hun eten vandaan komt.’
Mosselworkshop
De feestelijke aftrap vond plaats op basisschool Laureyn in Philippine, waar kinderen samen met mosselchef Pim van Engelenburg spelenderwijs leerden hoe mossels groeien, worden gekweekt, geoogst en uiteindelijk op hun bord belanden.
Smakelijke traktatie
Terwijl Pim het vuur opstookte, sneden de kinderen geconcentreerd de groenten. De geur van pruttelende mossels trok al snel de nieuwsgierige eters aan. Veel kinderen kwamen terug voor een tweede portie, zelfs degenen die het nog nooit eerder hadden geproefd. ‘Ik had het nog nooit gegeten, maar wilde het wel graag proberen. En ik vond het echt heel lekker!’
Lespakket Zeewijs: eten uit de zee
Met de start van ‘Zeewijs: eten uit de zee’ wordt een eerste stap gezet naar een breed inzetbaar lespakket voor scholen in heel Zeeland en daarbuiten.
