ICT

Marketeers en ICT’ers willen publiek beschermen.

04 maart 2025
Marketeers en ICT'ers willen publiek beschermen tegen invloed van big tech.

Hackathon in Den Haag zoekt oplossingen voor betrouwbaarder internet.

Marketeers en ICT’ers uit heel Nederland komen op 10 april samen voor een hackathon om de macht van big techbedrijven aan banden te leggen. Marketeers en ICT’ers willen publiek beschermen tegen invloed van big tech. Het doel is om concrete ideeën en oplossingen te ontwikkelen tegen desinformatie, nepnieuws, privacyschendingen en het gebrek aan keuzevrijheid en transparantie op het internet en social media.

De directe aanleiding is het Nationaal Social Media Onderzoek 2025 van Newscom, dat eind januari werd gepubliceerd. Dit rapport laat verontrustende trends zien. Zo geven 2,4 miljoen Nederlanders aan zich ongelukkiger te voelen door het gebruik van social media. Voor 6,9 miljoen mensen vormen deze platforms zelfs een bedreiging voor hun mentale welzijn. Meer dan de helft van de ouders maakt zich zorgen over de invloed van social media op hun kinderen. Daarnaast is 60% van de Nederlanders voor een verbod op social media voor kinderen onder de 16 jaar. Dit laat goed zien waarom marketeers en ICT’ers vinden dat we ons moeten beschermen tegen de invloed van big tech.

Ontsnappen aan algoritmes

Volgens Data Direction, de organisator van de hackathon, blijkt opnieuw hoe groot de macht is van big techbedrijven zoals Google, Meta en TikTok. Hun invloed groeit voortdurend, en zij bepalen in grote mate wat mensen online te zien en te lezen krijgen. De centrale vraag tijdens het event is dan ook: hoe kunnen we ons losmaken van de invloed van algoritmes? Tijdens het event willen marketeers en ICT’ers helpen het publiek te beschermen tegen deze allesoverheersende invloed van big tech.

Objectieve weergave ontbreekt

Volgens directeur Atie de Heer van Data Direction heeft big tech een enorme invloed op ons dagelijks internetgebruik. “Op veel platforms worden privacy en grondrechten niet langer beschermd. Door een gebrek aan controle is echt nieuws nauwelijks nog te onderscheiden van nepnieuws,” zegt ze. “We worden in een filterbubbel getrokken, waarin websites en zoekmachines content afstemmen op ons zoekgedrag, waardoor een objectieve weergave ontbreekt.”

Deze beperkte weergave van de werkelijkheid maakt het volgens haar moeilijk om een genuanceerde mening te vormen. Er lijkt nog maar één waarheid te bestaan. “Als we alleen nog de echo van ons eigen gelijk horen, vernauwt dat onze blik en beperkt het ons vermogen om zelfstandig na te denken. Daarom moeten we paal en perk stellen aan de macht van big tech over onze algoritmes. Maar waar trekken we die grens?” vraagt De Heer zich af. Ze benadrukt dat marketeers en ICT’ers willen dat het publiek beschermd wordt tegen de negatieve invloed van big tech en hun controle over ons internetgebruik.

Hard maken voor online keuzevrijheid

Haar bedrijf heeft veel grote bedrijven en organisaties als klant. ICT’ers en marketeers van deze bedrijven gaan op 10 april samen concrete ideeën en oplossingen ontwikkelen voor een open en veilige samenleving, met technologie en content die gebaseerd zijn op transparante en feitelijke communicatie. Ze onderzoeken de rol van big tech in de maatschappij, de mogelijkheden om je te beschermen tegen hun invloed en zoeken naar oplossingen voor meer online diversiteit en keuzevrijheid. De Heer: “We moeten ons inzetten voor online keuzevrijheid.” Marketeers en ICT’ers willen als resultaat van de hackathon het publiek actief beschermen tegen de invloed van big tech en de problemen die dit met zich meebrengt.


Nieuws updates in je direct in je mailbox!

Schrijf je nu in en ontvang twee keer per week het laatste ondernemingsnieuws. Zo ben jij altijd als eerste op de hoogte van wat er speelt in Brabant.






Mis geen nieuws!

Wil je niets missen van actueel ondernemingsnieuws en achtergrondverhalen van ondernemers? Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang tweemaal per week de belangrijkste updates rechtstreeks in je mail.