Industrie en productie

Nederland en Singapore versterken samenwerking in halfgeleiderindustrie

20 mei 2025
Nederland en Singapore versterken samenwerking in halfgeleiderindustrie

Deze samenwerking richt zich op extra innovatie en het versterken van Europa’s positie in de waardeketen.

Halfgeleiders (microchips) zijn onmisbaar in het dagelijks leven. Ze worden gebruikt in onder andere telefoons, zonnepanelen en medische apparatuur. Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen behoren tot de wereldtop in de halfgeleiderindustrie. Singapore is een belangrijk internationaal knooppunt voor productie en logistiek van halfgeleiders. Daarom spraken minister Beljaarts (Economische Zaken) en zijn Singaporese collega, minister Grace Fu (Handel en Industrie), af om de samenwerking op dit gebied te versterken. Hiervoor wordt onder meer een ambtelijke werkgroep opgericht: de NL-SG Bilateral Working Group on Semiconductors.

Met deze stap willen beide landen de banden tussen bedrijven, kennisinstellingen en overheden verder aanhalen. Ze willen ook onderzoeken hoe grensoverschrijdende samenwerking kan worden uitgebreid. Deze ontwikkeling sluit aan bij de Europese Semicon Coalition, die in maart op initiatief van minister Beljaarts werd gelanceerd. Deze samenwerking richt zich op extra innovatie en het versterken van Europa’s positie in de waardeketen. Het versneld op de markt brengen van technologie is ook een doel. Beljaarts: “De halfgeleidersector is essentieel voor onze economische groei, Europees technologisch leiderschap en nationale veiligheid. Door samen te werken met innovatieve en krachtige partners buiten Europa als Singapore, Japan en Zuid-Korea, versterken we onze wederzijdse positie in de wereldwijde waardeketen.”

Halfgeleiders als cruciale technologie

Halfgeleiders spelen een steeds belangrijkere rol in geopolitieke en economische machtsverhoudingen. In 2020 vertegenwoordigden ze al 15% van de wereldwijde goederenhandel. De verwachting is dat de sector tegen 2030 een jaaromzet van 1 biljoen euro bereikt. Tegen 2040 wordt verwacht dat de omzet mogelijk nogmaals verdubbelt.

Nederland heeft een van de meest geavanceerde en goed samenwerkende halfgeleider-ecosystemen ter wereld. Met internationale spelers als ASML, ASM en NXP, een innovatief mkb en sterke kennisinstellingen zoals TNO, staat Nederland wereldwijd op de kaart. De technische universiteiten van Delft, Eindhoven en Twente zijn ook toonaangevend. Singapore herbergt toonaangevende productiebedrijven. Het beschikt over sterke R&D-capaciteiten en vervult een sleutelrol in mondiale toeleveringsketens.

De NL-SG Bilateral Working Group on Semiconductors is een concreet voorbeeld van hoe beide ecosystemen met elkaar worden verbonden. Deze werkgroep stimuleert samenwerking op het gebied van innovatie en technologieontwikkeling. Dit is een gezamenlijk initiatief van het Nederlandse ministerie van Economische Zaken, het ministerie van Buitenlandse Zaken en het Singaporese ministerie van Handel en Industrie.

Bedrijvendelegatie verkent nieuwe samenwerkingen met Singapore

Minister Beljaarts bezoekt de Semicon Southeast Asia Conference. Hij doet dit in het gezelschap van twee Nederlandse delegaties, bestaande uit meer dan 50 toonaangevende bedrijven, kennisinstellingen en vertegenwoordigers van de overheid uit de halfgeleider- en geïntegreerde fotonica-industrie. Tijdens het bezoek zijn meerdere nieuwe samenwerkingen bekendgemaakt. Zo werkt BESI samen met het Singaporese onderzoeksinstituut IME aan geavanceerde verpakkingstechnologieën voor microchips. Daarnaast hebben Sioux Technologies en MeetingSelect nieuwe contracten getekend met partners in Singapore. Deze bedrijven hebben gezamenlijk een online tool ontwikkeld. Hiermee kunnen klanten eenvoudig vergaderruimtes in diverse hotels boeken.

Deze initiatieven benadrukken de kracht van Nederlands ondernemerschap en de waarde van internationale samenwerking in de hightechsector. Met het oog op het 60-jarig jubileum van de diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Singapore in december 2025, draagt dit bezoek bovendien bij aan de verdere versterking van de bilaterale samenwerking.