De provincie Noord-Brabant opent een nieuwe subsidieregeling om collectieve wooninitiatieven en sociale ondernemingen te ondersteunen bij het realiseren van betaalbare woningen. De subsidieregeling start op 4 juni 2025 en loopt tot 12 maart 2026.
Met een budget van € 600.000 voor de periode 2025-2026 biedt de regeling financiële ondersteuning voor onder andere de oprichting van een collectief wooninitiatief, het opstellen van een woningbouwplan en de begeleiding van het project en proces. Gedeputeerde Staten willen hiermee ruimte bieden aan de zogenoemde ‘derde bouwstroom’: woonprojecten die door bewoners zelf worden geïnitieerd en vormgegeven. Deze initiatieven sluiten vaak goed aan bij maatschappelijke behoeften zoals betaalbaarheid, duurzaamheid en gemeenschapsvorming.
Aangepaste woonbehoefte
Brabant staat voor een grote woningbouwopgave: elk jaar zijn er ongeveer 13.500 nieuwe woningen nodig. Maar het draait niet alleen om aantallen. De provincie wil ook inspelen op de veranderende woonbehoefte. Steeds meer mensen kiezen ervoor om samen te wonen in een gemeenschappelijk verband. Collectieve woonvormen gaan over particulieren die gezamenlijk en naar eigen wens hun woningen laten bouwen om er zelf te wonen. Op die manier geven zij samen vorm aan hun eigen buurt.
“Collectieve wooninitiatieven geven bewoners maximale invloed op hun woonomgeving en leveren een bijdrage aan urgente maatschappelijke vraagstukken. Met deze regeling willen we hen ondersteunen,” aldus gedeputeerde Wilma Dirken (Wonen).
Projectvoorbeelden
De regeling is bedoeld voor diverse initiatieven, zoals:
- Starters die samen een tiny house-project willen realiseren op een braakliggend terrein.
- Senioren en ouderen die samen met gezinnen en jongeren een hofje willen creëren waar privacy en ‘omzien naar elkaar’ samenkomen.
- Sociale ondernemers die een wooncollectief willen oprichten voor bijvoorbeeld jongvolwassenen met een beperking of statushouders.
- Buurtbewoners die een leegstaand schoolgebouw willen transformeren tot betaalbare appartementen met gedeelde voorzieningen.
De regeling stelt duidelijke eisen aan de betaalbaarheid van de te bouwen woningen, zodat deze aansluit bij de doelen van de regionale woondeals. De subsidie is beschikbaar voor zowel nieuwbouw als kleinschalige transformaties, zoals de verbouwing van bestaand vastgoed of sloop en nieuwbouw.