Discounters zoals Action, Wibra, Kik en Medikamente Die Grenze zijn ontzettend populair. Ze groeien snel omdat consumenten graag willen besparen. Maar vaak wordt vergeten dat de lage prijs van deze producten ook zorgt voor een hogere milieubelasting, vooral als ze snel kapot gaan of weggegooid worden.
Discounters balanceren tussen lage prijzen en duurzaamheid
Discounters hebben hun succes te danken aan het grote voordeel van schaal en efficiënte inkoop. Door veel in te kopen tegen lage kosten kunnen ze prijzen zo laag houden dat consumenten vaak in de verleiding komen om meer te kopen.
Hoewel goedkope producten vaak geassocieerd worden met lage kwaliteit en weinig aandacht voor het milieu, beginnen ook discounters zich steeds meer te richten op duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Ze hebben geen keuze, want de druk om verantwoord te ondernemen wordt steeds groter. Het blijft echter een probleem dat veel van die goedkope spullen snel in de vuilnisbak belanden, wat niet goed past bij de groeiende focus op duurzaamheid.
Circulariteit en duurzaamheid worden vaak minder belangrijk dan de focus op lage prijzen en snelle vervangingen. Dit vormt een tegenstelling: consumenten willen geld besparen, maar de milieukosten van producten die snel in de prullenbak belanden, blijven vaak buiten beeld.
Impact voor traditionele retailers
Kleinere winkels en traditionele winkels kunnen bijna niet op tegen de lage prijzen van discounters. Het winkelaanbod verandert: er zijn steeds minder verschillende winkels en meer ketens met dezelfde producten. Dit is fijn voor de portemonnee, maar consumenten merken op dat alle winkelstraten er hetzelfde uitzien. Lokale ondernemers hebben ook moeite door de grotere prijsdruk.
Toekomstige periode
Discounters kunnen niet voor altijd blijven focussen op lage prijzen. Ze moeten hun aanpak uitbreiden. Duurzamer inkopen en meer verantwoordelijkheid nemen in het productieproces worden steeds belangrijker. Want als hun verkoop stijgt, komt er ook meer druk vanuit de maatschappij. Goedkoop is fijn, maar heeft ook z’n nadelen. Het is tijd om de volgende stap te zetten: betaalbaar én duurzaam.
Dit artikel is gebaseerd op een expertquote van Dirk Mulder, ING.