Uit recent onderzoek door TenneT is gebleken dat er aanzienlijke capaciteit op het elektriciteitsnet beschikbaar is buiten de piekuren. Het gaat om een vermogen van 9,1 gigawatt. Om deze capaciteit efficiënter te benutten, introduceert TenneT een nieuw type contract. Dit contract stelt geïnteresseerde partijen op de wachtlijst in staat om gebruik te maken van de beschikbare capaciteit. De komende periode zal TenneT contact opnemen met degenen die interesse hebben getoond in deze nieuwe regeling.
Door de toenemende belasting is de capaciteit van het Nederlandse elektriciteitsnet tijdens piekuren veelal overschreden, wat resulteert in wachtlijsten voor nieuwe of zwaardere aansluitingen. Om de beschikbare capaciteit buiten deze piekuren, de zogenaamde restruimte, efficiënter te benutten, is in het kader van het Landelijk Actieprogramma Netcongestie een nieuw type contract geïntroduceerd. Dit tijdsduurgebonden transportrecht stelt geïnteresseerde partijen op de wachtlijst in staat om gebruik te maken van de beschikbare capaciteit op momenten dat het net minder belast is. Deze flexibele contractvorm moet bijdragen aan een betere benutting van het bestaande net en de wachtlijsten verkorten.
Flexibele stroomcontracten
TenneT biedt bedrijven met aansluitingen op het hoogspanningsnet de mogelijkheid om ’tijdsduurgebonden transportrechten’ (TDTR) te verkrijgen. Dit houdt in dat zij gedurende minimaal 85% van de tijd per jaar recht hebben op het transport van elektriciteit, zowel voor afname als invoeding. In de overige 15% van de tijd kan TenneT het transport tijdelijk beperken, bijvoorbeeld tijdens verwachte piekmomenten. Klanten worden hier minimaal een dag van tevoren over geïnformeerd. Deze contractvorm is vooral interessant voor bedrijven die hun energiegebruik flexibel kunnen aanpassen, zoals energieopslagfaciliteiten of industriële bedrijven. TenneT verwacht dat deze bedrijven door het combineren van TDTR met slim energiebeheer tot wel 65% kunnen besparen op de netwerkkosten
Belangrijke ontwikkeling
Maarten Abbenhuis, COO van TenneT, benadrukt dat dit een belangrijke stap is in het slimmer gebruiken van het bestaande elektriciteitsnet. “Dit is een enorme hoeveelheid capaciteit die we kunnen toewijzen aan bedrijven die wachten op een aansluiting,” aldus Abbenhuis.
Ondanks deze aanzienlijke capaciteitsuitbreiding, is de vraag naar TDTR-contracten veel groter dan het aanbod. Bedrijven hebben in totaal voor 70 gigawatt aan aanvragen ingediend, voornamelijk voor grootschalige batterijparken. Deze vraag overstijgt de huidige nationale piekbelasting van het elektriciteitsnet, die ongeveer 19 gigawatt bedraagt en naar verwachting zal stijgen tot 27 gigawatt in 2030.
TenneT verwacht dat het aansluiten van 70 gigawatt aan flexibel vermogen economisch niet haalbaar is. De schatting is dat er in 2030 ongeveer 5 gigawatt aan capaciteit voor grootschalige batterijen nodig zal zijn. Abbenhuis erkent dat dit betekent dat veel geïnteresseerde partijen teleurgesteld zullen worden. “Dit laat zien dat er veel interesse is in deze nieuwe contractvorm, maar ook dat we niet aan alle aanvragen kunnen voldoen,” aldus Abbenhuis.
9 gigawatt verdeling
TenneT heeft recentelijk analyses voltooid die aantonen dat er aanzienlijke onbenutte capaciteit op het hoogspanningsnet beschikbaar is. Deze ‘restruimte’ bedraagt in totaal 9,1 gigawatt, verdeeld over verschillende spanningsniveaus. Concreet gaat het om 4 gigawatt op de 380.000 en 220.000 volt netwerken, en 5,1 gigawatt op de 150.000 en 110.000 volt netwerken. De laatstgenoemde capaciteit is regionaal verdeeld.
Naast deze analyse, werkt TenneT momenteel aan berekeningen voor de restruimte die regionale netbeheerders kunnen benutten. Deze berekeningen richten zich op tijdsblokgebonden transportrechten, bijvoorbeeld voor gebruik tijdens de nachtelijke uren. De resultaten hiervan worden verwacht voor de zomer.