Detailhandel

Alliantie voor inclusieve circulaire toekomst

04 juni 2025
Alliantie voor inclusieve circulaire toekomst

Samenwerking moet inclusiviteit in werk bevorderen en circulaire economie versnellen

Cedris en Branchevereniging Kringloop Nederland hebben vandaag officieel hun samenwerking bekrachtigd. Op een plek waar inclusie en circulariteit al hand in hand gaan, ondertekenden Cor van der Wel (directeur Cedris) en Rachel Heijne (directeur BKN) de samenwerkingsovereenkomst. De ondertekening vond plaats bij Kringloop Amersfoort-Leusden, een locatie waar dagelijks werk- en ontwikkelplekken worden geboden aan mensen met een ondersteuningsvraag. Samen met partners als Cedris-lid Amfors zetten zij zich actief in voor een inclusieve arbeidsmarkt.

Inclusieve arbeidsmarkt bevorderen

Met deze samenwerking bundelen Cedris, de vereniging voor een inclusieve arbeidsmarkt, en BKN, de branchevereniging voor kringlooporganisaties, hun krachten. Doel is om inclusiviteit in werk te bevorderen en tegelijkertijd de transitie naar een circulaire economie te versnellen. Door gezamenlijk op te trekken, vergroten beide organisaties hun maatschappelijke impact – zowel lokaal als landelijk. Hun gedeelde ambitie: iedereen doet mee, alles krijgt een tweede kans.

Drievoudige maatschappelijke impact

De samenwerking is gericht op het stimuleren van de circulaire economie door het creëren van meer werkgelegenheid in sectoren zoals hergebruik, reparatie en het behoud van grondstoffen. Volgens Rachel Heijne liggen hierin volop kansen voor mensen met een ondersteuningsvraag: “Door hen betekenisvol werk te bieden bij kringlooporganisaties, werken we samen aan een inclusievere arbeidsmarkt.” Daarnaast ligt de focus op het versterken van zowel sociale als circulaire initiatieven, en het bevorderen van samenwerking tussen werkgevers, overheden en sociale partners. Zo bouwen de betrokken partijen gezamenlijk aan een toekomstbestendige en duurzame samenleving.

Wat pakken we samen op?

“Binnen onze organisaties is ontzettend veel kennis en ervaring aanwezig waarmee we elkaar kunnen versterken,” aldus Cor van der Wel. “Waar mogelijk treden we gezamenlijk naar buiten in lobby- en communicatieactiviteiten, om circulariteit en inclusie steviger op de maatschappelijke en politieke agenda te zetten.” Cedris en BKN delen hun kennis via gezamenlijke sessies, workshops en bijeenkomsten, onder andere tijdens de algemene ledenvergaderingen van beide verenigingen. Daarnaast verkennen zij hoe ze kunnen samenwerken op het gebied van scholing en ontwikkeling voor mensen met een ondersteuningsvraag, zodat hun talenten optimaal benut worden. “Daar draait het uiteindelijk allemaal om,” benadrukt Cor.

Symbolische ondertekening van samenwerking

De ondertekening bleef niet slechts een formaliteit: Rachel en Cor gingen direct na het zetten van hun handtekening actief aan de slag. Zij onderstreepten de samenwerking door letterlijk mee te werken op de vloer, zij aan zij met medewerkers met een ondersteuningsvraag. Juist daar werd zichtbaar wat deze samenwerking in de praktijk betekent. De directeuren leerden typische kringloopvaardigheden en kregen een waardevol inkijkje in het dagelijkse werk en de impact van betekenisvolle arbeid. Als symbolisch gebaar werd de getekende overeenkomst gedrukt op bloemzaadpapier door een social enterprise. Beide organisaties zullen dit papier planten in een bloempot afkomstig uit de kringloopwinkel. Want net als deze samenwerking geldt: wat je aandacht geeft, groeit en bloeit. Samen geven we mensen én materialen een tweede kans. Zo bouwen we aan een toekomst waarin inclusief werk de norm is en hergebruik even vanzelfsprekend als nieuw.


Nieuws updates in je direct in je mailbox!

Schrijf je nu in en ontvang twee keer per week het laatste ondernemingsnieuws. Zo ben jij altijd als eerste op de hoogte van wat er speelt in Utrecht.