In de infrastructuur wordt duurzaam en efficiënt werken steeds belangrijker. Het hergebruik van materialen, zoals betonnen liggers bij het A9-project, is een positieve ontwikkeling. Maar we kunnen nog verder gaan door slim gebruik te maken van geo-data. Slim omgaan met data is de toekomst van duurzame infrastructuur. Naast het hergebruiken van data, kunnen gegevens met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) worden geanalyseerd en opgesplitst in segmenten met vergelijkbare kenmerken. Bij Fugro noemen we dit smart sectioning.
Veel data beschikbaar
Nederland beschikt over een schat aan gegevens over de ondergrond, afkomstig uit openbare databases zoals de Basisregistratie Ondergrond en het DINOloket van TNO. Door deze data opnieuw te gebruiken, kunnen we efficiënter en duurzamer werken. Slim omgaan met data is de toekomst van duurzame infrastructuur, dus het hergebruiken van data is cruciaal.
Het hergebruiken van data biedt twee belangrijke voordelen. Ten eerste vermindert het de behoefte aan nieuw veldonderzoek, wat zowel tijd als kosten bespaart. Daarnaast kunnen we, door bestaande gegevens te combineren met AI, sneller en nauwkeuriger inschattingen maken over de staat van de ondergrond en infrastructuur. Dit resulteert in beter onderbouwd advies en voorkomt onnodig werk. Slim omgaan met data is de toekomst van duurzame infrastructuur en kan ontzettend veel voordelen opleveren.
Smart sectioning: slim opdelen
Bij smart sectioning verdelen we een gebied in segmenten met vergelijkbare eigenschappen, zoals bodems met veel klei of hoge grondwaterstanden. Door AI in te zetten om deze segmenten te analyseren, kunnen we sneller problemen signaleren en gerichter oplossingen vinden.
Dit proces is vergelijkbaar met medisch onderzoek, waar artsen patiëntengroepen met dezelfde klachten bestuderen om bredere conclusies te trekken. In de infrastructuur kunnen we bijvoorbeeld alle wegdelen met een veenondergrond analyseren om beter advies te geven over passende oplossingen. We werken als ‘infrastructuur-dokters’ door informatie over verschillende onderdelen te combineren, waardoor we eenvoudiger de oorzaak van problemen kunnen achterhalen en de staat van constructies beter kunnen diagnosticeren. Slim omgaan met data is de toekomst van duurzame infrastructuur.
Deze aanpak is ook toepasbaar op bruggen, sluizen en spoor. Bij ProRail heeft Fugro door het analyseren van vergelijkbare trajecten voorspeld waar mogelijk problemen zouden kunnen ontstaan. Daarnaast heeft Fugro inzicht gegeven in de oorzaken van instabiliteit bij taluds op verschillende locaties. Dit werd gedaan door gegevens over de ondergrond, het spoor en omgevingsfactoren zoals hydrologie en klimaat slim te combineren. Deze integrale benadering stelt ProRail in staat om tijdig en op basis van data onderbouwde maatregelen te nemen.
Door geo-data en smart sectioning te benutten, kunnen we ook hergebruik van materialen en funderingen naar een hoger niveau tillen. Door bestaande data slim in te zetten en AI-analyses per segment toe te passen, kunnen we nauwkeuriger bepalen welke onderdelen opnieuw gebruikt kunnen worden. Slim omgaan met data is de toekomst van duurzame infrastructuur. Dit leidt tot minder afval en een verminderde behoefte aan nieuwe materialen, wat bijdraagt aan een duurzamere infrastructuur.