Financieel

Ziekteverzuim verzekeren: loondoorbetaling bij ziekte eenvoudig geregeld

03 december 2024

De wet vereist dat werkgevers 70% van het loon doorbetalen aan zieke medewerkers

Ziekteverzuim verzekeren: loondoorbetaling bij ziekte eenvoudig geregeld
Ziekteverzuim verzekeren helpt werkgevers om de financiële risico’s van loondoorbetaling bij ziekte op te vangen. Als een medewerker ziek wordt, betaal je als werkgever minimaal 70% van het laatstverdiende brutoloon. Dit is wettelijk verplicht en geldt voor de eerste 2 ziektejaren. Afhankelijk van de cao kunnen er afspraken zijn over het aanvullen van dit loon tot zelfs 100%. Daarnaast lopen de werkgeverslasten gewoon door. Of het voor jouw bedrijf zinvol is om deze loondoorbetalingskosten te verzekeren, hangt af van de specifieke situatie binnen jouw onderneming.

Wat houdt de loondoorbetalingsverplichting precies in?

Werkgevers zijn wettelijk verplicht om het loon van een zieke medewerker 2 jaar door te betalen. Dit betekent in de meeste gevallen 70% van het brutosalaris, tenzij een cao een hoger percentage voorschrijft. Dit gebeurt vaak in het 1e jaar van ziekte. Wanneer er geen cao van toepassing is, gelden de basisregels uit het Burgerlijk Wetboek.

Soms kan een werkgever zelfs verplicht zijn om meer dan 70% door te betalen. Dit kan het geval zijn als dit is opgenomen in de arbeidsovereenkomst of de cao. Wil je zekerheid en kostenbesparing bij langdurige ziekte, dan is een verzuimverzekering vaak een verstandige keuze.

Wat zegt de wet over loondoorbetaling bij ziekte?

De wet vereist dat werkgevers 70% van het loon doorbetalen aan zieke medewerkers, met als basis het laatstverdiende brutoloon. Daarnaast gelden specifieke regels, bijvoorbeeld in situaties van ziekte door zwangerschap of orgaandonatie. In die gevallen kan het recht op 100% doorbetaling van het dagloon gelden.

Als werkgever ben je dus altijd verantwoordelijk voor de loondoorbetaling bij ziekte. In uitzonderlijke situaties, zoals bij afloop van een arbeidscontract tijdens ziekte, kan een medewerker recht hebben op een Ziektewetuitkering. Hierbij handelt UWV de uitbetaling meestal via de werkgever af.

Een verzekering voor loondoorbetaling: is dit verplicht?

Hoewel de verplichting bestaat om minimaal 2 jaar loon door te betalen bij ziekte, is het afsluiten van een verzekering voor deze loondoorbetaling niet verplicht. Een verzuimverzekering kan echter financiële zekerheid bieden, vooral voor kleinere bedrijven die minder reserves hebben om langdurige ziekte op te vangen. Met een verzuimverzekering bij Sazas ontvang je een vergoeding voor de loondoorbetaling bij ziekte en krijg je ondersteuning bij de re-integratie van zieke medewerkers.